Munca fără acte – la modă în rândul angajatorilor sălăjeni

Mai mulţi angajatori din judeţul Sălaj au fost sancţionaţi în cursul lunii trecute de inspectorii de muncă din cadrul Inpectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj pentru că nu au respectat legislaţia în vigoare atât în domeniul relaţiilor de muncă (RM) cât şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM).

Potrivit unor informaţii furnizate de Mariana Pop, purtător de cuvânt al ITM Sălaj, în domeniul RM au fost controlaţi 109 agenţi economici. La doi dintre aceştia au fost identificate două persoane care lucrau fără forme legale de angajare iar inspectorii i-au sancţionat contravenţional pe „falşii angajatori” cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei. Inspectorii au mai identificat un alt angajator care a primit la muncă zece persoane fără acte, printre care şi un minor, pentru care au depus plângere penală la Parchet. Tot printre deficienţele constatate în rândul angajatorilor sălăjeni, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 9.000 de lei, au fost şi nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară şi munca de noapte, stabilirea salariul angajaţilor sub nivelul celui minim pe economie, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, completarea registrului cu date eronate sau incomplete şi necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale.

Amenzi şi nereguli în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă

Şi în domeniul SSM inspectorii de muncă au sancţionat contravenţional doi angajatori cu amenzi în valoare totală de 15.000 de lei pentru că nu au comunicat în termenul legal un evenimet legat de deces şi nu au asigurat măsurile de securitate la lucrări de săpături împotriva surpării malurilor. În primul caz este vorba despre o amendă aplicată unui operator economic, din localitatea Pericei, care nu a anunţat în termen de 48 de ore la sediul ITM Sălaj decesul unei persoane, deces care a avut loc în incinta unei societăţii comerciale, nefiind vorba despre un accident de muncă.
Cel mai probabil, persoana decedată, un bărbat în vârstă de 46 de ani din Pericei, a decedat din cauza unor afecţiuni la inimă. Decesul survenit pe un domeniu privat trebuie anunţat la ITM, în caz contrar proprietarul sau administratorul societăţii riscă amenzi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Sălaj, în domeniul SSM, inspectorii de muncă au mai constatat o serie de deficienţe pentru care s-au dispus doar sancţionari cu avertismente. Printre acestea s-au numărat: lipsa materialelor de instruire SSM, nerespectarea duratei instruirii SSM la angajare, neasigurarea echipamentului de protecţie pentru lucrători sau neutilizarea lui, neefectuarea controlului medical periodic şi necuprinderea în fişa postului a atribuţiilor şi răspunderilor ce revin lucrătorilor din punct de vedere a sănătăţii şi securităţii în muncă.

Leave a Comment